Aromatherapie en zwangerschap

Je kunt aromatherapie goed in zetten tijdens de zwangerschap, maar niet alle oliën zijn even
veilig. Hier onder kun je lezen wanneer je welke olie het beste kunt gebruiken en welke kwaaltjes er baat bij hebben.
Het is belangrijk dat je weet welke oliën je wel en niet mag gebruiken als zwangere, ook is het
van belang om 100% natuurlijke oliën te gebruiken zonder toegevoegde stoffen en om de olie te verdunnen met een draagolie. Als je gezien hebt wat de werking van aromatherapie kan doen tijdens zwangerschap en geboorte het is verbazingwekkend hoe mooi de oliën hun werk doen. Wat een prachtige cadeaus hebben we toch gekregen van de natuur!


Wat is aromatherapie?
Aromatherapie stimuleert het zelf helende vermogen van lichaam en geest door het gebruik van etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd). Deze oliën worden gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. Ze worden verkregen uit verschillende delen van uit de plant. 
Bijvoorbeeld: bloemen, bladeren, stengels, schors, wortels, vruchten, hars, mos. Young Living heeft zijn eigen boerderijen en werkt met seed to seal en kan zo de kwaliteit ten alle tijden garanderen alleen het beste van het beste wordt gebruikt, als een plantje niet van goede kwaliteit is wordt het niet gebruikt en zal de olie dus niet gemaakt kunnen worden omdat zij alleen het beste van het beste garanderen. Elke unieke olie heeft zijn eigen therapeutische eigenschappen die invloed hebben op lichaam en geest.


Hoe werkt aromatherapie?
De oliën komen door inademing en het aanbrengen op de huid in ons systeem terecht. Als je een etherische olie inademt wordt deze eerst opgevangen door de reukzenuw, die vervolgens een seintje naar de hersenen stuurt. Je hersenen kunnen in reactie daarop chemische stoffen vrijlaten die inwerken op het zenuwstelsel. Dat kan ontspannend of juist activerend zijn. Je kan je dus voorstellen dat iedere geur een hele andere uitwerking tot stand brengt. Lavendel is bijvoorbeeld erg rustgevend op het zenuwstelsel.


Hoe aromatherapie gebruiken?
Je kunt de oliën in water druppelen in de diffuser waarmee je het in de directe omgeving
verstuift, smeren of inademen door middel van cuppen. (In je handen een druppel olie dan 3 x je handen over elkaar wrijven (om de molecule te activeren) dan maak je een kommetje met je handen en zet je over je neus heen en dan inademen. Daarnaast wordt het heel
vaak gebruikt om te masseren, met een goede basisolie als drager van de olie. Zo is amandelolie,druivenpit-olie of V-6 olie van Young Living perfect om essentiële oliën mee te mengen. Verder zijn de oliën in te zetten om sprays, kompressen, luchtverfrissers en wasmiddel van te maken. Maar het wordt ook gebruikt voor in: bad, verzorgingsproducten, shampoos en crème. Sommige oliën zijn er zelfs om mee te koken! Young Living heeft daar de +lijn voor ontworpen deze oliën zijn veilig om in te nemen. (Met zwangerschap uiteraard uit kijken en kinderen geen olie in laten nemen. (bij twijfel raadpleeg altijd je arts)

Als zwangere vrouw staat je reukvermogen op scherp, als je een olie wilt gebruiken die te sterk ruikt of een bepaalde reactie teweegbrengt, ga dan af op dat gevoel. Wees voorzichtig met olie direct op de huid aanbrengen, liever mixen met een basisolie
bijvoorbeeld. Je kan ook geen druppels in het bad doen, want de olie blijft op de oppervlakte
liggen. Mix het dan altijd met een emulgator, zoals: zout, melk, honing of een basis olie. De
eerste drie maanden van de zwangerschap is het goed om heel voorzichtig aan te doen met welke olie je gebruikt, het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Gebruik van bepaalde oliën tijdens de zwangerschap

Verdun de oliën extra als je zwanger bent, hier onder lees je welke oliën je wel en niet kunt gebruiken.


De zachte vriendelijke oliën zijn; Sandelwood, Tangerine, Lemon, geranium, Orange, bergamot, grapefruit, lavender, eucalyptus, mirte, patchouli, vetiver, Stress away, frankinsence, Gentle baby


Niet tijdens de zwangerschap gebruiken: Basil , Cinnamon, Rosemary (kan bloeddruk verhogen) Thyme (werkt positief op bloeddruk) Wintergreen (werkt cortisol achtig, werkt positief op bloeddruk, allergie mogelijk) Hyssop, Idaho Tansy, Lavandin, Tarragon , Sage Maak geen of heel weinig gebruik van essentiële oliën die een te heftige prikkel geven zoals Clary sage (versterkt de weeën) Jasmijn (kan de bevalling op gang brengen)


Met beleid tijdens de zwangerschap gebruiken: Cedarwood , Clary Sage (wél ingezet tijdens
de bevalling), Clove, Cypress, Fennel (hormoon achtige werking) Marjoram (invloed op bloeddruk) Myrrh (hormoon achtige werking) Peppermint (invloed op bloeddruk, wel goed om te inhaleren bij misselijkheid) Spearmint (hormoon achtige werking,                                 NIET BIJ BABY’s gebruiken) Vetiver (werkt op bloeddruk, werkt op borstweefsel) Rose (hormoon achtige werking) , Chamomile (German/blue), Cistus, Citronella, Nutmeg