Veiligheid en baby's

Veiligheid is enorm belangrijk bij het gebruik van oliën bij en rondom (pasgeboren) baby’s.                                                                                   Net als bij medicatie, de essentiële oliën zijn zo puur en hebben een sterke werking,het is dan ook van groot belang om de eerste 3 maanden de essentiële oliën sterk te verdunnen, bij massage voor ontspanning is dit 100 ml basis olie ( jajoba of amandelolie) 2 druppels essentiële oliën.  

Baby’s kunnen door middel van hun gelaatsuitdrukking goed laten zien of zij een geur fijn of juist niet fijn vinden.  

Fijn: ontspannen gezichtje, getuite lipjes & tong uit steken. 

 Niet Fijn: Vies gezicht, hoofd weg draaien of huilen.  

Geuren voor goede nacht rust: Lavender, Mandarijn.  

Als een baby huilt maar geen vieze luier heeft, geen honger, niet te warm of te koud dan kan babymassage met essentiële oliën een uitkomst zijn.  

Je kunt hierachter komen door middel van gebruik van de baby dunstantaal en controleren van je baby op al deze punten.  

Als baby massage niet helpt en je baby blijft overmatig huilen zoek dan ten alle tijden een professional op.  

Bij gebruik van essentiële oliën dient ten alle tijden de veiligheid in acht genomen te worden, bij baby’s, kinderen, volwassenen en dieren. (Ten alle tijden goed verdunnen naar leeftijd)  zie verdunningstabel hier onder.

 Bij medische klachten bezoek altijd een huisarts. 

Let goed op welke oliën je wel en niet kunt gebruiken, dit kun je lezen op de pagina van yl of vraag advies! Zoals de olie peppermint, wintergreen, panway allemaal hete oliën en niet geschikt voor kleine kinderen. 

Diffuse bij baby’s moet je mee oppassen, gebruik een olie die geschikt is voor baby’s zoals lavender, orange of gentle baby, en zorg dat de diffuser niet in dezelfde kamer staat en niet langer dan een half uur aan, omdat de baby anders teveel in ademt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 3 x 5 minuten.

Met de borstvoeding is het van belang om uit de buurt te blijven van peppermint omdat dit de borstvoeding remt, kan remmen en zo ook salie. 

Ook in de zwangerschap moet je oppassen omdat alles al bij je baby kan komen en sommige oliën de bevalling in werking kunnen zetten, Kijk hiervoor onder het kopje zwangerschap.