Baby’s worden geboren met een sterke geurzin. Een pasgeboren baby zal de moeder binnen een paar dagen al aan de geur herkennen. Een baby reageert heel snel op geuren uit de omgeving. Zo worden er onbewust geuren gekoppeld aan een gevoel van veiligheid, welbehagen en geborgenheid, maar het kan ook een gevoel van onrust of angst zijn. Deze gevoelens hebben te maken met de uitwisseling tussen de binnenwereld en de buitenwereld van de baby, dit alles in combinatie met zijn of haar omgeving.  

Zoals alle andere zintuigen, ontwikkelt de geurzin van de baby zich al in de baarmoeder. Er is aangetoond dat baby’s een voorkeur hebben voor geuren die ze hebben kunnen waarnemen in de baarmoeder. Als er tijdens de zwangerschap essentiële oliën zijn gebruikt vormt dit al een goede basis voor de eerste periode van de baby. Het is voor de baby naast de geur van de moeder een vertrouwde geur.  

Gebruik de eerste drie maanden de essentiële oliën sterk verdund. Voor de ontspanning, op 100 ml basisproduct 2 druppels essentiële olie toevoegen. Bij behandeling van klachten worden, in overleg met een aromatherapeut, meer druppels gebruikt.  

Een baby kan door middel van gelaatsuitdrukkingen duidelijk maken of hij een geur lekker vindt of niet. Baby’s vinden zoete geuren het lekkerst, hierbij trekken ze een ontspannen gezichtje, tuiten hun lippen of steken het puntje van hun tong naar buiten. Als baby’s iets niet lekker vinden ruiken, trekken ze een vies gezichtje, wenden hun hoofdje af of beginnen te huilen. De gelaatsuitdrukkingen van genot of afkeer lijken aardig op die van de volwassen mens.